.
Nu este o perioadă ușoară pentru investitorii care au portofolii de acțiuni.
Din aprilie 2020 piața a fost pe un trend puternic pozitiv, așa că era ușor să fii un investitor bun. Rata de succes a fost foarte mare până la finalul anului 2021. Cam orice acțiuni ai fi cumpărat, dacă aveai un portofoliu diversificat, era puțin probabil să fii pe pierdere.
Pentru că a fost un context puternic favorabil, investitorii noi în piață nu au trăit experiența riscului, și unii dintre ei s-au îmbătat cu apa rece și au avut o percepție deformată despre ce înseamnă să fii investitor. Însă cei cu mai mulți ani de experiență, care înainte de asta au trecut și prin perioade de scăderi, au știut că această creștere nu are cum să țină la nesfârșit. Astfel că s-au pregătit din timp și și-au securizat profiturile acumulate.
De la începutul anului piața este în scădere, și datele macroeconomice nu sunt deloc încurajatoare.
Chiar și pentru investitorii pe buy&hold e dificil să vadă cum valoarea portofoliilor lor scade lună de lună.
În selecția acțiunilor, e nevoie de o nouă poziționare față de contextul pieței
În primul rând să fii realist, că piața nu poate fi mereu în creștere sau mereu în scădere. Poți să te numești un investitor bun dacă ai performat și în perioadele de creștere, dar mai ales în cele de scădere. Pe scăderi, un obiectiv ar putea fi să nu pierzi foarte mult. Performanța în aceste perioade se măsoară în cât de bine îți conservi valoarea portofoliului. Pentru ca apoi să pornești cu o bază solidă pentru următoarea creștere.
În al doilea rând, pentru fluctuațiile pieței ai nevoie de pragmatism, o metodă și instrumente pentru managementul portofoliului. Ce înseamnă asta? Instrumente specifice cu care să poți să fructifici profiturile pe creșteri și să conservi valoarea prin acoperirea riscului, pentru perioadele de scădere.
În al treilea rând, sau poate chiar cel mai important lucru de care ai nevoie este un portofoliu bun, adaptat la piață.
Cum obții un portofoliu bun prin selecția corecta a acțiunilor?
În situația actuală de piață, îți recomand o abordare mai pragmatică a investițiilor. Astfel încât să ieși cu un portofoliu mai puternic după scădere.
Ai nevoie de criterii clare de selecție a acțiunilor în care să investești, astfel încât să te asiguri că ele vor performa în contextul de piață actual.
Sunt acele acțiuni care atunci când piața este pe creștere, vor crește mai mult decât media pieței. Iar atunci când piața scade, ele vor scădea mai puțin sau unele chiar vor crește, pentru că nu sunt direct corelate cu piața per ansamblu.
Ca să îți arat cum poți să pui această abordare în practică am pregătit un webinar practic. Este despre „Cele mai bune 3 criterii pentru selecția acțiunilor cu potențial” astfel încât:
– Să alegi acțiunile cu potențial să performeze mai bine decât piața, fără să aloci mult timp în căutarea lor
– Portofoliul tău să reziste perioadelor de scădere a pieței
– Să nu mai preiei ideile altora, care nu poți fi sigur că funcționează pentru portofoliul tău și nu sunt pentru profilul tău de investitor
Înscrie-te la webinarul gratuit „Cele mai bune 3 criterii pentru selecția acțiunilor cu potențial” din 21 iunie, ora 19:00.
Vom fi live timp de 90 de minute pe Zoom. Voi susține acest webinar împreună cu Dragoș Andrei, broker la Goldring și vom dezbate despre ce este important atunci când alegi acțiunile pe care le vei include în portofoliul tău.
Discutăm despre care sunt acele criterii care contează. La unele poate nici nu te-ai gândit. Dar ele sunt importante atunci când vrei să selectezi acțiuni care să aducă randamente peste media pieței. Astfel încât să nu mai ai niciodată impresia că nu știi ce acțiuni să alegi și că succesul în investiții este o chestiune de noroc.
Vino și tu dacă vrei să fii un investitor bun și să faci alegeri inspirate chiar și în perioadele de scădere a pieței.